
Det började med en 25-liters glasdamejeanne som jag hittade på loppis för femtio spänn. Det var ett givet köp, även om en damejeanne är lite bökigare att använda än en vanlig jäshink i plast.
Därefter besökte jag Vinland här i stan och plockade upp en ölsats (nybörjare som jag är tänkte jag att det vore smidigast att börja där), lite torkat maltextrakt, hävert, gummihätta till glasdamejeannen, hävert m.m. Såna där saker som man inte bara har liggandes hemma, helt enkelt.

Jag passade även på att gå till Konsum och köpa ett paket dextros eftersom jag hade köpt lite för lite maltextrakt. Dextroset fick alltså dryga ut malten en aning. Förhoppningsvis kommer det inte smaka illa pga det.
Så var det dags att börja brygga!

Jag plockade fram stora kastrullen (8.5 liter) och kokade upp fyra liter vatten. Ner i vattnet åkte först ölsatsen och maltextraktet, samt 300g dextros. Detta fick puttra en stund innan jag slängde i den första omgången humlekottar. 20 minuter senare slängde jag i en andra omgång kottar.
De första kottarna bidrar främst med smak, medan de andra bidrar med arom. Egentligen ska man låta en omgång kottar koka i en timma eller mer för att ge beska åt ölet, men eftersom jag använde en färdighumlad ölsats så skippade jag det. Cascadehumlen kommer ändå ge en fin smak tror jag :)
Under tiden som vörten kokade var det bara att börja desinficera och rengöra all utrustning. Jag hade vid det här laget köpt en jäshink i plast, eftersom glasdamejeannen hade ganska mycket ingrodd smuts i sig. Hinken fylldes med ett klorinbaserat rengöringsmedel och alla redskap fick bada i lösningen en stund, för att därefter sköljas och läggas ut på en avspritad yta. Trist moment, men nödvändigt för att senare undvika infektion i ölen när den står och jäser.

Till denna tillsattes kallt kranvatten så att totalmängden uppgick till 20 liter. Med en så kallad Öchslemätare mätte jag upp OG (Original Gravity, dvs densiteten på vörten innan jäsningen har kickat igång). OG landade på 1.044, men min öchslemätare verkar visa lite fel, så troligen låg OG på 1.046.
Jag rörde runt ganska kraftigt med en stor slev

I med jäsröret och upp med tunnan på en hurts för att underlätta häverthantering i ett senare skede - och vips så var det klart! Eller ja, det ska ju jäsa i närmare två veckor, sen tappas på flaska och efterjäsa i närmare en månad innan det är klart... men det var slutet på början i alla fall :)
Bra jobbat hörrudu! Du får allt spara en skvätt så man får smaka. När jag var lite så bryggde min pappa och några av hans kompisar öl, jag fick designa etiketten! Den var vit med några flaskor i olika storlekar och så stod det ÖL med ett litet barns charmiga handstil :) Ljuvliga barndomsminnen!
SvaraRadera